Biznis sa rakijom počeo je slučajno, danas izvozi 80 odsto proizvodnje

Privatnim poslom njegova porodica počela je da se bavi 90-tih godina prošlog veka, silom prilika. Roditelji su radili u „Zastavi“ u Kragujevcu, pa kako su ostali bez posla i egzistencije, morali su da se dovijaju. Prvo su se bavili trgovinom a kasnije ugostiteljstvom. Aleksandar Stanković danas je vlasnik destilerije „Podrum Pevac“ i nadaleko poznatih rakija koje izvozi u svet.

„Biznis sa rakijom započeo sam slučajno. Godine 2008. imao sam kafić ali kako sam izašao iz tog lokala hteo sam da se bavim keteringom. I dok smo tražili ugostiteljski objekat koji bi zadovoljavao naše potrebe, sasvim slučajno sam se setio nekih prijatelja koji su imali rakiju od dunje. Došao sam na ideju da bih mogao da trgujem sa tom rakijom. Uzeo sam prvo 50 litara i to se prodalo, onda 100 litara…“

Za kratko vreme je video da ima pravi proizvod pa je stupio u kontakt sa proizvođačem iz Niša.

„Ušli smo ortački u tu investiciju. Dokapitalizovao sam firmu kroz opremu, dizajn…i postali smo ortaci. On je radio proizvodnju a ja distribuciju, naplatu i druge poslove. Za kratko vreme smo zauzeli dobar deo tržišta, jer tih godina je bila ekspanzija rakija, naročito dunje. Za kratko vreme napravili smo dobar posao.Već 2010. godine pojavilo se dosta stranaca koji su hteli da uvezu našu rakiju. Brend se tada zvao ’Žuta dunja’. Međutim, sa partnerom sam morao da se raziđem jer smo imali potpuno dva pogleda na taj biznis. Te godine osnovao sam svoju firmu a već godinu dana kasnije na tržište izlazim sa novim brendom rakije ’Podrum Pevac’. Rakija je  tehnološki i prema receptruri bila istovetna prethodnoj, ali je sada bila pod našim brendom“.

Ceo članak možete pročitati ovde.